♥SI KACAK & SI CANTIK ♥

Monday, March 28, 2011

SAHABAT YANG BAIK

assalammualaikum ! hye all..aku dtg lagi tok menulis entry yg baru (bezanye entry nie nie dgn yg lain sbb semase aku menulis entry nie aku didlm keadaan yg sgt sedey..) 

jom kite sesame mghayati entry bru aku nie.


Bukannya senang nak cari kawan yang baik . Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baik nya. Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baik nya. Sebaliknya kawan yang baik lah yang paling banyak membantu kawan baik nya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baik nya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia. Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira. Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baik nya untuk sentiasa berada disisinya. Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baik nya untuk berkawan dengan kawan yang baik . Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baik nya mempunyai ramai kawan baik ,kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baik nya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baik nya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna.Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baik nya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baik nya.

Kawan yang baik akan memanjangkan naskah ini kepada kawan-kawannya, bukan kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedoman oleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepada kawan baik nya.

Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik, kita mesti lebih dahulu menjadi seorang kawan yang baik...kepada kawan baik kita.

Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik...!!!!! ;)

4 comments:

NurSya said...

memg susah nk carik teman yg bernama sahabat sejati..:)

btw, slam perkenalan..hit me back yea! :D

Nur Faniexs's QaneyzQa said...

yup.. ! kalo ade pon sekejap je bukan tok selamenyeee

Miss Eiza said...

when u looking for a friend,dont look perfection,just look for friendship.

Ye..susah nak dpt kawan baik,apatah lagi nk jumpa yg betul2 sejati.sampaila waktu kita susah..siapa yg sanggup terima kita..

Nur Faniexs's QaneyzQa said...

eiza: yup sgt setuju.. kalo senang mungkin kite da jupe tp kwn tok sush bsame ... sukar dcari..tinkiu dear